Tavaly egy nőstény luzoni kéregpatkányt fogadtak a lengyelországi Lodz állatkertjéből, most pedig augusztus 9 -én megérkezett a kérője is egy jóképű, fiatal hím személyében a csehországi Ostavaból.
Mindketten a faj Európai Törzskönyvi Program (EAZA ESB) keretében kerültek Debrecenbe - újságolta az állatkert.

A Kisragadozó-kifutósoron már megtekinthető az új jövevény, aki a remények szerint elnyeri majd a patkányhölgy kegyeit, és a közeljövőben hozzájárulnak a fajmegőrzési program sikeréhez a sok cuki szőrmók utóddal.

A Fülöp-szigetek legnagyobb tagjának északi részén endemikus luzoni kéregpatkány viszonylag nagyméretű, éjjel aktív rágcsálófaj. Ahogy a neve is elárulja, az ideje nagy részét a fák lombkoronaszintjén tölti, erős körmével kiválóan tud kapaszkodik a fák kérgébe. Párban élnek, a nőstény évente egy, esetleg két utódot hoz a világra a faodúban, vagy földbe ásott üregben kialakított fészekben. Növényi részeket fogyaszt, az élőhelyvesztése miatt a mezőgazdasági területeken a rizsföldeken dézsmálja a termést, ezért sok helyen kártevőként kezelik. Emellett az élelmezési célú vadászat is fenyegeti, így szerepel a Természetvédelmi Világszövetség (IUCN) Vörös Listáján.

A hazai állatkertek körében igazi ritkaságnak számít, Debrecenen kívül kizárólag a Fővárosi Állat- és Növénykertben találkozhatnak vele a látogatók.

Kérjük, egy megosztással támogassa honlapunkat!