A Fővárosi Fellebbviteli Főügyészség súlyosabb büntetés kiszabását indítványozta abban az ügyben, amelyben hárman elraboltak, megfenyegettek és bántottak egy embert - adta hírül a törvényszék közleménye alapján az origo.hu.

A Budapest Környéki Törvényszék az eljárás alatt ismeretlen helyre távozott 29 éves vádlottat csak társtettesként elkövetett személyi szabadság megsértésének bűntettében és más bűncselekményben mondta ki bűnösnek, és mint különös visszaesőt 7 év szabadságvesztésre és 7 év közügyektől eltiltásra ítélte. A bíróság a két másik elkövetőt ugyancsak társtettesként elkövetett személyi szabadság megsértése bűntettében, illetve testi sértés bűntettében mondta ki bűnösnek. A felnőttet 4 év börtönbüntetésre és 4 év közügyektől eltiltásra, a fiatalt pedig 2 év és 6 hónap fiatalkorúak börtönére és 3 év közügyektől eltiltásra ítélte.

A bíróság ítélete szerint a három vádlott lakóhelyükön, egy Pest megyei faluban autóztak 2018 karácsonyán estéjén. Amikor a sértettet meglátták, megálltak, és a járműbe kényszerítették, mert azt feltételezték, hogy meg tudja nevezni azt a személyt, aki a 29 éves vádlottól szerszámokat lopott. A sértettet először szóban fenyegették, majd tettleg bántalmazták, és halállal fenyegették, ha nem válaszol a kérdésekre. Mivel a sértett nem adott kielégítő választ, a 29 éves férfi ingatlanán lévő kisméretű kazánházba hurcolták, ott egy kötélből hurkot dobtak a nyakába, és a 3 méter magasan lévő gerendára akasztást imitálva, 1-1 percre fel-felhúzták, a sértett fulladásrohamait előidézve. Közben a 29 éves férfi egy bozótvágó késsel azzal fenyegette a sértettet, hogy levágja az egyik lábát, ha nem nevezi meg a tolvajt, illetve egy lapátnyéllel ütlegelve eltörte a sértett jobb lábszárát, bokáját és térdét.

A vallatás közben a sértett félelmében megnevezett egy falubelit, ezért a kötélről levágták, és a bandavezér halállal fenyegette meg őt és családját, ha feljelenti őket. A kínvallatás után a sértettet autóval a lakása közelébe szállították, majd sorsára hagyták. A sértett kúszva jutott otthonába, majd segítséget hívott.

2019 tavaszán a 29 éves férfi megtudta, hogy a sértett elrablása miatt büntetőeljárás indult. Ekkor tanúk jelenlétében megfenyegette a sértettet, hogy vonja vissza a feljelentését, különben megöli.

Az ítélet ellen az ügyész mindhárom vádlott terhére, eltérő jogi minősítés, különösen súlyos hátrányt okozó emberrablás bűntettének, illetve további bűnösség megállapításáért, és hosszabb tartamú szabadságvesztés büntetés és mellékbüntetés kiszabásáért fellebbezett. A védelmi fellebbezések felmentést céloznak, illetve enyhébb büntetés kiszabását kezdeményezték.

A Fővárosi Fellebbviteli Főügyészség a napokban előterjesztett indítványával fenntartotta az ügyészi fellebbezést. Az ítélet kihirdetése után kézre került a szökésben volt bandavezér, aki letartóztatásban várja az eljárás befejezését.

Kérjük, egy megosztással támogassa honlapunkat!