Varga Mihály mellett Horthy Szabolcs, a vármegye hősi halált halt főispánja, a 13. Jász-Kun Huszárezred főhadnagya posztumusz lett a megye díszpolgára.

„Az ember csak egy meghatározó értékrend szerint élhet és dolgozhat” - mondta Varga Mihály a Jász-Nagykun-Szolnok Megye Díszpolgára díj átvétele után, amelyről a megye közgyűlése határozott. A pénzügyminiszter hozzátette, hogy csak úgy lehet jól, mások számára is hasznosan végezni a munkát, ha világosan látjuk, honnan indultunk - adta hírül az MTI.

Az ünnepségi beszédekben érződött augusztus 20-a közelsége, mert Szent István történelmi hagyatékára is kitértek. Varga Mihály azt emelte ki életútjából, hogy államalapító királyunk egész életében a magyarok megmaradásáért harcolt, ennek a célnak rendelte alá minden cselekedetét. Ez a lépés akkor a külső fenyegetettség és a belső széttagoltság miatt a magyarság jövőjét jelentette - hangsúlyozta. Elmondta, első királyunk olyat országot hagyott ránk, amelynek népe a mai napig megőrizte nemzeti karakterét, a szabadsághoz, a szabad döntéshez való ragaszkodását. Ránk hagyta azt a szilárd hitet is, hogy viharok, megpróbáltatások és fenyegetettségek között sem adjuk fel értékeinket, hitünket.

A múltba tekintés utána Varga Mihály a jelenről is beszélt, elmondta, hogy meglátása szerint az ukrajnai háború gyors lezárására egyre kevésbé lehet számítani, és ha nem sikerül belátható időn belül elérni a békét Ukrajnában, akkor minden eddiginél súlyosabb nehézségekkel kell szembenézni. Azok az országok tudtak a legkisebb veszteséggel kikerülni a válságból, amelyek erős gazdaságot építettek, és nehéz helyzetekben is megőrizték értékeiket – jelentette ki. Varga Mihály szólt arról is, hogy a múlt év második felében - elősorban még az előző válság hatásaként - már érzékelhető volt a nyersanyagárak emelkedése. Az infláció megjelent a világ szinte minden országában, "ez Magyarország esetében importált inflációt jelentett" – osztotta meg vélekedését a kormány gazdaságpolitikáját mentve a miniszter.

A rendezvényen felszólalt Hubai Imre, a megyei közgyűlés elnöke is, aki közölte: augusztus 20-a a magyar nemzet egységének jelképe, a magyarság egyetemes ünnepe, Szent István hagyatéka, szilárd hite és vasakarata példaként szolgál. Jász-Nagykun-Szolnok vármegyét az ország egyik legdinamikusabban fejlődő térségének nevezte, és azt hangsúlyozta: a munkát tovább kell folytatni, az értékeket megőrizve és a hagyományokat megerősítve.

A megyei közgyűlés Jász-Nagykun-Szolnok Megye Díszpolgára díjat adományozott posztumusz Vitéz dr. nagybányai Horthy Szabolcsnak is, a vármegye hősi halált halt főispánjának, a 13. Jász-Kun Huszárezred főhadnagyának, református egyházmegyei gondnokának. A díjat a család képviseletében Horthy István és Horthy Éva vette át július elején Kenderesen. Az ünnepségen átadták a Jász-Nagykun-Szolnok Megyéért díjakat, emellett több kitüntető díjat és címet is kiosztottak.

Kérjük, egy megosztással támogassa honlapunkat!