Egy jászkiséri férfi a kocsijával elsodort, majd segítségnyújtás nélkül magára hagyott egy 16 éves kerékpározó fiút az egyik jászsági mellékúton. A Jászberényi Járásbíróság közúti baleset okozásának vétsége és segítségnyújtás elmulasztásának bűntette miatt háromszázezer forint pénzbüntetésre és egy év közúti járművezetéstől eltiltásra ítélte a negyven esztendős sofőrt. 

A Szolnoki Törvényszék másodfokú döntésével jogerősen lezárult annak a 41 éves büntetlen előéletű jászkiséri férfinak a büntetőügye, aki két éve kocsijával elsodort, majd segítségnyújtás nélkül magára hagyott egy mindössze 16 éves kerékpárost az egyik jászsági mellékúton – adta hírül a törvényszék sajtóosztálya.

A tényállás szerint a férfi 2021. június 25-én, pár perccel reggel hét óra előtt a 3226-os számú mellékúton személyautójával Jászladány felől Jászalsószentgyörgy felé haladva előzte az előtte szabályosan kerékpározó tinédzsert. Nem tartott azonban kellő oldaltávolságot, ezért jobb oldali visszapillantó-tükrével elsodorta a fiatal fiút, aki biciklijével az úttestre esett, majd felállt. 

A férfi megállt, visszatolatott, kiszállt az autóból. Megnézte a visszapillantó-tükrét, majd a fiúhoz fordult. Nem kérdezett semmit, csak azt mondta „úgy látom, nincs neked semmi bajod!”, majd visszaült a kocsijába és elhajtott. Pedig a fiú válla, felkarja, könyöke, csuklója és keze is megzúzódott, a térdén nyílt seb keletkezett és többszörös bordatörést szenvedett.

A Jászberényi Járásbíróság 2022. október 27-én tárgyalást tartott, melyen a vádlottat közúti baleset okozásának vétsége és segítségnyújtás elmulasztásának bűntette miatt háromszázezer forint pénzbüntetésre és egy év közúti járművezetéstől eltiltásra ítélte.

Az ügyészség tudomásul vette az ítéletet. A vádlott és védője azonban a kiszabott büntetés enyhítése: a közúti járművezetéstől eltiltás mellőzése érdekében fellebbezett, így az ügy másodfokon folytatódott, ahol nemrég jogerősen lezárult. A fellebbezések nem vezettek eredményre. A Szolnoki Törvényszék az elsőfokú bíróság törvényes és megalapozott ítéletét helybenhagyta.

Az ügy érdekessége, hogy a most elítélt illetővel szemben a Szolnoki Törvényszéken életveszélyt okozó testi sértés bűntette miatt folyik egy bizonyítási eljárás, mert a vád szerint, épp a közúti baleset okozás következményeként bottal összeverte a barátját.