Nem megfelelően tárolták a hulladékot, ezért több mint 31 millió forintra büntették a bátonyterenyei akkumulátor-feldolgozó céget. Az országos híradások nyomán utánajártunk a részleteknek. 

Néhány napja országos híroldalakon bukkant fel a téma, miszerint az akkumulátorokat újrahasznosító bátonyterenyei üzemben végzett vizsgálatot követően bőrkiütést, torokkaparást, szájfájdalmat tapasztaltak a kormányhivatal munkatársai. A külföldi tulajdonú cég jelentős összegű bírságot kapott.

Mint megtudtuk, a SungEel Hightech Kft. érintett telephelyén a közelmúltban – egy közérdekű bejelentést követően – hatósági ellenőrzést tartott a Nógrád Vármegyei Kormányhivatal Környezetvédelmi, Természetvédelmi és Hulladékgazdálkodási Főosztály Hulladékgazdálkodási Osztálya. A vizsgálat során a kormányhivatal munkatársai súlyos hiányosságokat tapasztaltak, ezért 31,2 millió forintos hulladékgazdálkodási bírságot szabtak ki a cégre.

Az erről szóló büntető határozatból – ami az Országos Környezetvédelmi Információs Rendszer nyilvános adatbázisába is felkerült – kiderült, hogy a kormányhivatal egy korábbi ellenőrzéshez képest ezúttal rendezetlenebb állapotot tapasztalt a telephelyen. A hulladékokat üzemi gyűjtőhelyen kívül helyzete el a cég, ezt a határozatban megtiltották számukra.

„A kormányhivatal kollégái az ellenőrzés során többször használható félálarcot viseltek. Az ellenőrzést végző személyek az ellenőrzés során magukon bőr- és nyálkahártya irritációt, bőrkiütés, bőrpír, torokkaparás, szájfájdalom tüneteit tapasztaltak. A telephelyen kívül kialakított gépjárműparkolóban szájmaszk viselése nélkül is érezhető volt az oldószer szaga, amely a széliránytól függően a 21. számú főközlekedési út másik oldalán lévő lakóházakhoz is eljuthat" – olvasható a határozatban.

A témához kapcsolódó hír, hogy – mint az esemény meghívójában fogalmaznak – az üzem veszélyei és az ivóvíz védelme kapcsán Lavajné Dóka Éva, Bátonyterenye korábbi szocialista polgármestere és a Bátonyterenyei Civil Fórum holnap (csütörtökön) lakossági fórumot szervez az Ady Endre Művelődési Központban. Információink szerint július közepén egy hivatalos esemény is lesz: az illetékes hatóságok szakértőinek részvételével az önkormányzat közmeghallgatást tart majd a hulladékfeldolgozó működésével kapcsolatban.

Nem ez volt az első bírság

Tavasszal írtuk meg, hogy dolgozói veszélyeztetése miatt a munkavédelmi hatóság többmilliós bírság megfizetésére kötelezte a szóban forgó céget. A nógrádi telephelyen tavaly robbanás történt, emiatt 1 millió forintra büntették őket.

Belföld ➤ Külföld ➤ Sport ➤ Gazdaság ➤ Kultúra ➤ Bulvár ➤ Életmód ➤ Receptek