Megkezdődött annak a férfinak és további vádlotttársainak a tárgyalása szerdán a Gyulai Törvényszéken, akit befolyással üzérkedéssel és más bűncselekményekkel vádol az ügyészség. A férfi azt állította, hogy a nemzetbiztonsági szolgálat állományába tartozik, és pénz ellenében, kapcsolatai révén segítséget tud nyújtani hatósági eljárások befolyásolásában. A férfi a délelőtti előkészítő ülésen tagadta az ellene felhozott vádakat. Összesen tizenhárman kerültek a vádlottak padjára az ügyben. 


Mint a bíróság előzetes tájékoztatásából megtudtuk, a röviden összefoglalt vádirati tényállás szerint az elsőrendű vádlott valótlanul azt állította a másodrendű vádlottnak, hogy a nemzetbiztonsági szolgálat állományába tartozó hivatalos személy és az általa képviselt nemzetbiztonsági szolgálati tagok pénz ellenében, munkájukból adódó személyes kapcsolataik révén segítséget nyújtanak hatósági eljárások befolyásolásában és elérik, hogy az adott eljárás a megbízó által kívánt eredménnyel végződjön.

A másodrendű vádlott, az elsőrendű vádlott felkérése alapján vállalta, hogy felkutatja azon személyeket, akik ezen befolyásolásra igényt tartanak. A megállapodások előkészítése úgy történt, hogy másodrendű vádlott a nemzetbiztonsági szolgálatba tartozó hivatalos személynek adta ki magát, megismerte a befolyásolni kívánt hatósági ügyet, az eljárásokból iratot kért, majd a megszerzett ismereteit továbbította az elsőrendű vádlottnak, aki mindezek alapján döntött arról, hogy mekkora pénzösszeget kér a színlelt segítségnyújtásért. Amennyiben a megállapodás létrejött, a pénzt a másodrendű vádlott vette át és továbbította az elsőrendű vádlottnak.

Az ügyben szereplő többi vádlott a befolyás megvásárlásával, valamint a befolyási lehetőség ajánlásával, a befolyás megvásárlóinak felkutatásával, toborzásával követtek el bűncselekményeket.

Dr. Nyers Péter ügyész, aki online formában jelentkezett be a tárgyaláson, az elsőrendű vádlottra, amennyiben a férfi az előkészítő ülésén beismerte volna a bűncselekmény elkövetését, 10 év 6 hónap börtönfokozatú szabadságvesztést kért, valamint indítványozta, hogy 10 évre tiltsa el a bíróság a közügyek gyakorlásától. A másodrendű vádlott esetében, hasonló módon a beismerés esetére 8 év börtönt és 1,6 millió pénzbüntetést és 8 év közügyektől való eltiltást indítványozott. A harmadrendű vádlott esetében 5 év 4 hónap börtönbüntetés, 800 ezer forint pénzbüntetés, 5 év közügyektől való eltiltás volt az indítvány. A további vádlottak esetében felfüggesztett börtönbüntetésre, illetve esetenként pénzbüntetésre tett javaslatot. Összesen egyébként tizenhárman ültek, illetve ülnek a vádlottak padján, közülük szerdán többen nem tudtak betegség és egyéb alapos ok miatt jelen lenni a tárgyaláson.

Az ügyészség vagyonelkobzást is indítványozott, ami az ügy súlyát is jelzi. Az elsőrendű vádlott esetében összsen 174 millió 828 ezer forint erejéig kérte a vagyonelkobzás elrendelését. A másodrendű vádlottal szemben 3 millió 845 ezer forint erejéig kezdeményezte a vagyonelkobzást. A harmadrendű vádlottal szemben 7 millió 508 ezer forint erejéig kérte ugyanezt az ügyészség. A tizedrendű vádlott esetében 20 millió forint erejéig indítványozta mindezt.

Nem alakult ki örök barátság a vádlottak között

Az elsőrendű vádlott az előkészítő tárgyaláson nem ismerte be a bűnösségét, és úgy fogalmazott, hogy egyelőre nem kíván vallomást tenni. A másodrendű vádlott szintén nem vallotta magát bűnösnek. Védőügyvédje jelezte, kérni fogja az összes lehallgatási anyag meghallgatását. A harmadrendű vádlott nem a váddal teljesen egyező módon, részben ismerte be az ellene felhozottakat, a tárgyalás jogáról nem mondott le. Ügyvédje egyelőre nem kívánta megjelölni, hogy hol ismeri be a férfi a váddal egyező, és hol, azzal nem egyező módon a bűnösségét. Mint mondta, ügyfele a nyomozás során feltáró vallomást tett, amit nem kíván megváltoztatni, de ez nem azt jelenti, hogy a váddal egyező módon kívánja beismerni a tettét.

– Számtalan olyan apró különbség lesz, amelyek a minősítésben és egyéb kérdésben jelentős eltérést eredményezhetnek – tette hozzá. Kifejtette, ezeket a differenciákat azért nem kívánták azonnal megjelölni, mert amikor megtörténik bizonyos tanúk és résztvevők kihallgatása, akkor nem szeretnének tippeket adni, hogy bizonyos kérdésekre miként válaszoljanak.

– A vádlottak között azért örök barátság nem szövődött az elmúlt években – hangsúlyozta ennek kapcsán. Szintén kezdeményezte a hanganyagok teljes terjedelmében történő lejátszását, mivel – fogalmazott – a hangsúlyok, az egymáshoz való alá-fölérendeltségi viszonyok, az, hogy a vádlottak mikor beszélnek egymással komolyan és mikor nem, pusztán a párbeszédek leírásából nem állapítható meg.

A többi vádlott közül volt, aki beismerte az ellene felhozott vádakat, de felfüggesztett börtön helyett pénzbüntetést, illetve enyhítést kezdeményezett. Ahogy védőjük kiemelte, becsapták, és nagyon sok pénzt csaltak ki tőlük, de vállalták a felelősséget, hogy részt vettek az ügyben.  Akadt olyan is a kategorikusan tagadta a vádat, és úgy fogalmazott: csak telefonon szájkaratéztek egy úriemberrel.

Belföld ➤ Külföld ➤ Sport ➤ Gazdaság ➤ Kultúra ➤ Bulvár ➤ Életmód ➤ Receptek