Az ügyben a Debreceni Rendőrkapitányság nyomozott, a férfi ellen a Debreceni Járási Ügyészség emelt vádat. 


A Debreceni Járási Ügyészség közokirat-hamisítás bűntettével vádolja azt a férfit, aki valótlan igazolásokkal segített tartózkodási engedélyhez külföldi munkavállalókat – adta hírül portálunknak a Hajdú-Bihar Vármegyei Főügyészség.

A vádirat szerint az elkövető több olyan cégnél dolgozik, ahol külföldi személyeket is foglalkoztatnak. A férfi 2019 novembere és 2020 augusztusa között rendszeresen közreműködött abban, hogy harmadik országok állampolgárainak munkavállalás céljából tartózkodási engedélyt igényeljen. Az engedélyek kapcsán az idegenrendészeti hatóság nyilvántartja a külföldiek magyarországi szálláshelyét. A vádlott azonban a tartózkodási engedély igényléséhez használt elektronikus felületen és a hatóság debreceni irodájában a kérelmekhez valótlan szálláshely-igazolásokat és lakhatási megállapodásokat csatolt. Az elkövető összesen közel kétszáz személy magyarországi szálláshelyként egy nyíregyházi vagy egy Szabolcs-Szatmár-Bereg vármegyei községben lévő ingatlant jelentett be a tulajdonosok tudta nélkül.

A férfi a benyújtott dokumentumokon meghamisította a szállásadók aláírását, több esetben pedig már elhunyt személyek nevében írta alá a külföldiek lakhatásához való hozzájárulásokat.

A vádlott további tizenkét személy kérelménél egy hazai betéti társaság képviselője nevében állított ki hamis foglalkoztatási megállapodást, amit szintén benyújtott a hatósághoz – olvasható a főügyészség közleményében.

Az ügyben a Debreceni Rendőrkapitányság nyomozott.

A Debreceni Járási Ügyészség a férfit 187 rendbeli közokirat-hamisítás bűntettével és 12 rendbeli hamis magánokirat felhasználásának vétségével vádolja. Vádiratában indítványozta, hogy a Debreceni Járásbíróság az ügyiratok alapján hozzon büntetővégzést, melyben a vádlottal szemben felfüggesztett börtönbüntetést szabjon ki.

Belföld ➤ Külföld ➤ Sport ➤ Gazdaság ➤ Kultúra ➤ Bulvár ➤ Életmód ➤ Receptek