A gyorsfagyasztott zöldségek és gyümölcsök piacán mától Karcag lesz Európa legjelentősebb központja – mondta avató beszédében Varga Mihály pénzügyminiszter kedden Karcagon, az Agrosprint Zrt., új üzemének avatóján. v

– Köszönöm, hogy elfogadták meghívásunkat és örömünkben osztozva a vállalatunk életében fontos mérföldkő tanúi lesznek. Az Agrosprint Zrt. karcagi gyáregységének felépítésével olyan állomáshoz érkezett, amely okot ad a mögöttünk álló időszak számbavételére. Ez a mai nap is különleges, hiszen lezárt cégünk életében egy szakasz, amely átsegített bennünket a serdülőkorból a felnőtté válásba – kezdte köszöntőjét Fülöp Csilla, az Agrosprint Zrt. másodgenerációs tulajdonosa, majd átadta a szót Szepesi Tibor polgármesternek.

– Ahhoz, hogy eredeti munkát végezz, nem feltétlenül kell olyasmit tudnod, amit senki más nem tud. Csak az kell hozzá, hogy olyasmiben higgy, amiben csak néhányan hisznek. A Fülöp család így tett. Hitt abban, hogy elképzelésük, majd elhatározásuk maradandó, a család életét meghatározó vállalkozás lesz.

Ma már tudjuk, hogy az Agrosprint, mely több mint 30 évvel ezelőtt családi vállalkozásként indult, s a kezdeti kisvállalkozásból az alapítók munkájának köszönhetően jutott el odáig, hogy mára cégcsoportként kerüljön be a magyar és a nemzetközi gazdaság agrárgazdaság aktív értelmezésébe.

F. Kovács Sándor országgyűlési képviselő szerint a csoda a szemünk előtt zajlik, és sokszor nem akarjuk, vagy nem tudjuk észrevenni. Ha nyáron a gyümölcsfáról leszakítunk egy érett gyümölcsöt, és megkóstoljuk, a fagyasztóból kivesszük a mirelit gyümölcsöt és megkóstoljuk, akkor nem is gondolunk arra, hogy azt a fát valaki elültette, gondozta, óvta, védte, csak azt gondoljuk, hogy természetes az érett gyümölcs. De ha valaki magot ültet, csemetét nevel, akkor sokszor nem tudja, hogy az a fa megmarad-e, termőre fordul-e, vagy finom gyümölcse lesz-e.

És így járt a Fülöp család is, aki több mint harminc esztendővel ezelőtt fiatal párként két kicsi gyermekkel csemetét ültetett. Nem voltak benne biztosak, hogy az a csemete nagy lesz, termőre fordul-e, arra végképp nem gondoltak, hogy a világ másik részén kiveszik ezt a termést a fagyasztóból és ott is meg fogják kóstolni. Mert a csodák a szemünk előtt zajlanak.

Ha észrevesszük, ha figyelünk rá, ha tudjuk, hogy mit szeretnénk tenni - jelentette ki a képviselő, aki szerint a csodák itt zajlottak a szemünk előtt Karcagon, hiszen évszázadok alatt generációk érték meg a csodát, ami először csoda volt, majd természetessé vált, hogy a múlt része volt, legyen az egy gőzmalom, vagy a Zádor-híd.

– Hosszú ideje várunk már erre a mai napra – kezdte köszöntőjét Fülöp Gábor alapító tulajdonos. – Azt hiszem, ha az új üzemben körülnézünk, bátran mondhatjuk, hogy megérte. Az Agrosprint Zrt. 32 éves fennállásának első nagy áttörése annak a pillanatnak tudható be, amikor 1999 januárjában átadásra került Karcagon a fagyasztó üzemünk, a második nagy lendület a cégünk serdülő korát meghatározó időszak, a Nyírlugasi üzemünk 2008-as megvásárlása, majd a mostani karcagi új gyáregységünk építése.

– A szülővárosában mindenki örömmel és szeretettel szokott hazamenni, úgy vagyok ezzel én is – fogalmazott a pénzügyminiszter. – Erőt ad ha az ember Karcagon járhat. Dupla öröm, amikor nemcsak hazalátogat az ember, hanem valamilyen beruházás átadása alkalmából teszi mindezt. Ráadásul olyan alkalmon vagyunk, amikor az élelmiszeripar újabb beruházása valósul meg. Nemcsak az ágazat, az Agrosprint erősödik, hanem a város, a térség és mindaz, amit agráriumnak hívunk Magyarországon – kezdte beszédét Varga Mihály pénzügyminiszter, aki szólt a tavaly februárban kirobbant orosz-ukrán háború, a Brüsszel meghozott szankcióiról, valamint a tavaly évi drámai és 100 évre visszatekintve sem tapasztalt aszályos időszakáról.

– Olyan költségvetést kell készíteni, ami garantálja az ország biztonságát, az ország védelmét, megvédi a munkahelyeket, megvédi a családokat, megőrzi a nyugdíjak reálértékét is, és mindeközben fenntartja a rezsivédelmet. Egy ilyen költségvetés készült az államháztartás egyensúlyára törekedve 2024-re, hamarosan ennek a vitája elkezdődik. Csökkenteni fogjuk az államháztartás hiányát, 3% alá csökkenni fog a magyar államadósság, 70% alá egészen pontosan 66,7%-ra, és mérsékelni fogjuk az inflációt is. Már azon dolgozunk a jegybankkal közösen, hogy év végére egy számjegyű legyen az infláció mértéke. Jövőre pedig 6%-os szintre mérséklődjön.

A most átadott beruházás eredményeként mára összesen 70 ezer tonna késztermék előállítására képes a vállalat, az új, 9500 négyzetméteres karcagi üzem 15 féle zöldség és gyümölcs feldolgozására alkalmas, technológiája automatizált.

Ehhez 6000 négyzetméteren 20 ezer tonna mélyhűtő-kapacitást is létrehoztak. Mindemellett több kiszolgáló létesítményt, így egy új biológiai szennyvíztisztitó üzemet is építettek. A cég mára Európa legnagyobb fagyasztott csemegekukorica-előállító vállalatává nőtte ki magát, egyben megerősítette vezető pozícióját a hazai hűtőipari vállalkozások között.
 
Belföld ➤ Külföld ➤ Sport ➤ Gazdaság ➤ Kultúra ➤ Bulvár ➤ Életmód ➤ Receptek