A Debreceni Fellebbviteli Főügyészség az ítélet helybenhagyását indítványozta azzal a vádlottal szemben, akit a Miskolci Törvényszék előre kitervelten elkövetett emberölés bűntettének kísérlete miatt 6 év fegyházbüntetésre ítélt. 

A bűncselekmény elkövetésekor a vádlott és felesége már 36 éve éltek együtt. Az alapvetően féltékeny természetű vádlott betegségei következtében munkaképtelenné vált, felesége ápolására szorult. Egészségi állapotának romlásával a férfi féltékenysége is erősödött, majd elhatalmasodott rajta. Úgy gondolta, hogy felesége megcsalja őt, aminek többször hangot adott, emiatt rendszeresen veszekedett vele. Végül úgy döntött, hogy megöli feleségét, ezért a bűntett előtti estén a párnája alá rejtett egy jó 14 centi pengehosszúságú konyhakést.

Másnap, 2022. február 25-én reggel az ágyban feküdtek, amikor a vádlott kérlelni kezdte a neki háttal fekvő feleségét, hogy forduljon felé. Többszöri kérésére felesége felé fordult, ekkor a férfi a késsel hirtelen megszúrta a nő nyakának elülső részét, majd a védekezni próbáló feleségét a késsel szurkálni kezdte. A nőnek végül sikerült kimenekülni a szobából és a ház hátsó lakrészében élő lányához menekült, ahonnan segítséget hívtak. Eközben férje az ágyban – öngyilkossági szándékkal – többször nyakon és mellkason szúrta magát, melynek következtében nyolc napon belül gyógyuló sérülései keletkeztek. Felesége nyolc napon túl gyógyuló, súlyos sérüléseket szenvedett.

Helyes volt az ítélet

A Debreceni Fellebbviteli Főügyészség álláspontja szerint a bűncselekmény minősítése és a kiszabott büntetés egyaránt törvényes. A vádlott indokolatlanul, késsel támadt feleségére, aki életét csak annak köszönheti, hogy férje a gyengébb, ügyetlenebb kezével szúrta meg őt. A fellebbviteli főügyészség megítélése szerint a családon belüli erőszak semmilyen formája nem elfogadható, és az eljáró törvényszék tettarányos büntetést szabott ki, amelynek enyhítésére nincs törvényes indok. A védelmi fellebbezéseket a másodfokon eljáró Debreceni Ítélőtábla bírálja el.

Belföld ➤ Külföld ➤ Sport ➤ Gazdaság ➤ Kultúra ➤ Bulvár ➤ Életmód ➤ Receptek