Bács-Kiskun vármegyében a járőrök 2 esetben összesen 5 határsértőt tartóztattak fel Kelebia és Hercegszántó-Hóduna közigazgatási területén – közölte a rendőrség. 


Csongrád-Csanád vármegyében a járőrök 7 esetben összesen 149 határsértőt tartóztattak fel Ásotthalom és Mórahalom közigazgatási területén.

Győr-Moson-Sopron vármegyében, Rajkán 1 fő; Pest vármegyében, Ócsa külterületén 9 fő; Budapesten 8 fő határsértőt tartóztattak fel.

A feltartóztatott illegális migránsok ellenőrzésük során szír, török, pakisztáni, iráni és marokkói állampolgárnak vallották magukat, azonban sem személyazonosságukat, sem magyarországi tartózkodásuk jogszerűségét hitelt érdemlően nem tudták igazolni. A rendőrök a hatályos magyar jogszabályoknak megfelelően visszakísérték őket az ideiglenes biztonsági határzárhoz.

Mint írják, az elmúlt 24 órában a rendőrök Csongrád-Csanád vármegyében 11 esetben összesen 297 főt megakadályoztak a hazánk területére történő illegális belépésben.

Embercsempészet

Magyarország területén az elmúlt 24 órában embercsempészés miatt egy személy ellen indult büntetőeljárás.

A Készenléti Rendőrség Nemzeti Nyomozó Iroda Nemzetközi Bűnözés Elleni Főosztály Illegális Migráció Elleni Osztály jelzése alapján a rendőrök csütörtökön 16 óra 22 perckor Ócsa közigazgatási területén, az M5-ös autópályán ellenőriztek egy román honosságú gépkocsit és annak román állampolgárságú vezetőjét. A gépkocsiban 9 fő, magukat szír állampolgárnak valló illegális migráns tartózkodott.

Valamennyi esetben az utasok sem személyazonosságukat, sem magyarországi tartózkodásuk jogszerűségét hitelt érdemlően nem tudták igazolni, ezért a rendőrök a magyar jogszabályoknak megfelelően intézkednek az illegális migránsok ideiglenes biztonsági határzárhoz való visszakíséréséről, míg a járművezetőkkel szemben embercsempészés miatt büntetőeljárás indult.

Az embercsempészés bűntett alapesetben egy évtől öt évig, minősített esetben akár öttől tizenöt évig terjedő szabadságvesztéssel büntetendő.

Belföld ➤ Külföld ➤ Sport ➤ Gazdaság ➤ Kultúra ➤ Bulvár ➤ Életmód ➤ Receptek