Mezőhegyes önkormányzata pályázatot nyújtott be a Települési környezetvédelmi infrastruktúra fejlesztések című felhívásra. 

A pozitív elbírálás után érkezett 450 millió forint támogatás, majd mintegy 32 millió forint kiegészítő támogatást is nyert a város. Ebből valósulhatott meg a csapadék- és belvízvédelmi fejlesztés Mezőhegyesen. A projekt eredményeinek és hatásainak a széles körben történő bemutatására sajtónyilvános projektzáró eseményt rendeztek kedden a városházán.

– A több mint 480 milliós projektet sajtótájékoztatóval és lakossági fórummal zárták. Éveken át készült a projekt – kezdte tájékoztatóját Erdős Norbert országgyűlési képviselő. A legfontosabb számokat sorolta: 848 méteres gravitációs zárt rendszer épült ki; 1630 méter gyűjtőhálózat; átemelők; több mint 600 négyzetméter szikkasztómező része a beruházásnak sok egyéb mellett.

Mezőhegyes belterületi csapadékvíz-elvezetési rendszerének fejlesztésével a környezetbiztonság növelése, a belvíz- és helyi vízkár veszélyeztetettségnek csökkentése volt a cél. A fejlesztés által közvetlenül érintett közúthálózati sávnak az eredeti pályaszerkezettel egyező módon történő helyreállítása 1814 méter hosszban megtörtént.

– A város életében egy jelentős beruházás végére értek, lezárul, köszönettel tartozunk az önkormányzat műszaki kollégáinak s mindazoknak, akik ebből a fejlesztésből kivették a részüket – mondta a politikus.

Pap István Tibor polgármester emlékeztetett, ez a projekt a város életének az elmúlt időszakában a legnagyobb beruházás.

– Sok új létesítmény, ingatlan épült, ám a csapadékvizet elvezető rendszer a régi maradt. Ez a nagyszabású beruházás a város központi részének a víztelenítését biztosítja. A klímaváltozással járó változékony időjárás, az egyszerre lezúduló esővíz levezetésére ez a rendszer már alkalmas – sorolta az előnyeit a városvezető. Elmondta azt is, hogy komplex fejlesztésekben gondolkodva ez a projekt három másikhoz (Zöldváros, kerékpárút, kék infrastruktúra fejlesztése) is kapcsolódik.

Belföld ➤ Külföld ➤ Sport ➤ Gazdaság ➤ Kultúra ➤ Bulvár ➤ Életmód ➤ Receptek