Hétezernél is több hamis autóalkatrészt, autódiagnosztikai eszközt és szoftvert szűrt ki a piacról idén a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) a Járműipari Forgalmazók Szellemi Tulajdonvédelmi Szakmai Egyesületének (JAF) szakmai támogatásával – írta közleményében az adóhatóság.


Mint közölték: a NAV munkatársai leggyakrabban harmadik országokból érkező csomagokban, autószerelő műhelyekben, illetve illegális kereskedőknél találnak hamis termékeket, akcióikat nem ritkán próbavásárlással készítik elő.

Múlt évben a NAV összesen csaknem 5 ezer hamis autótartozékot, több mint 2 ezer utánzott gépjárműmatricát és emblémát, 80 laptopot és más diagnosztikai eszközt, továbbá 200 autódiagnosztikai szoftvert talált rajtaütésein, ennyi illegális termék kereskedelmét, beszerelését akadályozta meg. A hamisítványok összesített értéke megközelíti a 200 millió forintot.

Az évek óta együtt dolgozó két szervezet a Hamisítás Elleni Világnap alkalmából tartott látványos, hamis termékek megsemmisítésével egybekötött sajtótájékoztatót Alsónémediben, hogy felhívják a figyelmet az utánzatok kockázataira. – Ezek a termékek már biztosan nem jelentenek veszélyt az utakon, és nem okoznak kárt az eredeti termékek jogtulajdonosainak – olvasható a közleményben. 

Belföld ➤ Külföld ➤ Sport ➤ Gazdaság ➤ Kultúra ➤ Bulvár ➤ Életmód ➤ Receptek