A kéményseprés fontosságára hívja fel a figyelmet közleményében a BM Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság. 

Magánszemélyek számára a kéményseprés ingyenes, viszont a kéményseprők nem mennek ki automatikusan a családi házakhoz. Az ellenőrzéshez időpontot kell velük egyeztetni. Az időpontfoglalás, ellenőrzés és, ha szükséges, a tisztítás is ingyenes.

Sokan csak a fűtési szezon kezdetén hívnak kéményseprőt, amikor a szakemberek a legleterheltebbek és többet kell várni az ellenőrzésre.

Tavaly például az időpontot foglalók 30 százaléka szeptemberben jelentkezett be.

A szakértők azonban azt javasolják, hogy ne várjunk őszig, egyeztessünk időpontot minél hamarabb, hiszen a kéményseprők fűtési szezonon kívül is elérhetőek. Tavaly a három nyári hónap alatt alig 4500-an foglaltak időpontot az ingyenes kéményellenőrzésre.

Időpontot az alábbi weboldalon, vagy a 1818-as telefonszámon lehet foglalni. Az oldalán pedig a „Ki az ön kéményseprője" felületen irányítószám alapján meg tudják nézni, hogy a katasztrófavédelemnél, vagy valamelyik kéményseprőcégnél kell-e időpontot egyeztetnünk az ingyenes kéményellenőrzésre.

A közleményben kiemelték: ha gázzal fűtünk, a kéményt kétévente, ha szilárd tüzelővel, akkor pedig évente érdemes szakemberrel megnézetni. A rosszul működő, tisztítatlan kémények lakástüzekhez, szén-monoxid-mérgezésekhez is vezethetnek. Éljünk az ingyenes kéményseprés lehetőségével. A társasházakban élőknek nem kell időpontot foglalniuk, oda automatikusan érkeznek a kéményseprők.

Belföld ➤ Külföld ➤ Sport ➤ Gazdaság ➤ Kultúra ➤ Bulvár ➤ Életmód ➤ Receptek