Az engedéllyel festett képeket is tönkretették. 

Falfirkálás miatt emelt vádat az Egri Járási Ügyészség egy most 19 éves fiatallal szemben, aki korábban, még fiatalkorúként csúfította el társaival közösen Füzesabonyban a vasútállomás aluljáróját. A fiúk egy festékszóró palackból kb. húsz négyzetméternyi területen rózsaszínű festékkel rajzokat és szövegeket fújtak a falra, valamint az aszfaltra, amivel tönkre tették többek között az engedéllyel felfestett virágdíszes freskókat is. Az elkövetők a rongálással 127 ezer Ft kárt okoztak, melyet később részben megtérítettek. Mindezt dr. Konkoly Thege László sajtószóvivő ügyész közölte portálunkkal.

A szóvivő hozzátette, a falfirka a hatályos jogi szabályozás szerint a rongálást értéktől függetlenül bűncselekménnyé minősítő körülmény. Ennek következtében az engedély nélküli falfirkálás, vagy más szóval grafittizés elkövetői ellen nyomozás indul, és adott esetben velük szemben az ügyészi vádemelést követően a bíróság szab ki büntetést.

A falfirka elhelyezésével elkövetett bűncselekmény megvalósul, ha a tettes bármilyen vagyontárgy (tehát nem csak épület) felületén engedély nélkül hoz létre változást, teljesen függetlenül attól, hogy az adott felirat, kép, vagy jel mit ábrázol, hogyan néz ki, illetve hogy mi volt a firkálás célja. A felület megváltoztatása egyenlő a vagyontárgy állapotának megváltoztatásával, ami állagsérelemnek számít, ezért büntetőjogilag tilalmazott magatartás. A korábbi állapot visszaállítása anyagilag számszerűsíthető költségekkel jár, mely összeg rongálási kárnak minősül - fogalmazott a sajtószóvivó.

A járási ügyészség erre is tekintettel függesztette fel korábban mind a négy gyanúsítottal szemben a büntetőeljárást. Ez az intézkedés három fiatal esetében eredményre vezetett, ám negyedik társuk időközben újabb bűncselekményt követett el. A vádhatóság ezért most vádat emelt vele szemben, és indítványozta, hogy a kártérítésre kötelezésen túl a bíróság ítélje a vádlottat közérdekű munkavégzésre - ismertette dr. Konkoly Thege László.

Belföld ➤ Külföld ➤ Sport ➤ Gazdaság ➤ Kultúra ➤ Bulvár ➤ Életmód ➤ Receptek