Brutális gyilkossági ügyben döntenek Debrecenben.


A Debreceni Fellebbviteli Főügyészség az elsőfokú ítélet megváltoztatását, a bűncselekmény súlyosabb minősítésének megállapítását indítványozta annak a férfinak az ügyében, aki 2021 szeptemberében megverte, majd rágyújtotta a házat egy 87 éves nőre, tudatták közleményben.

Azt írták, a Miskolci Törvényszék nyereségvágyból, a bűncselekmény elhárítására idős koránál vagy fogyatékosságánál fogva korlátozottan képes személy sérelmére elkövetett emberölés bűntette és magánlaksértés bűntette miatt életfogytig tartó szabadságvesztésre ítélte a visszaeső vádlottat azzal, hogy büntetéséből legkorábban 30 év elteltével bocsátható feltételes szabadságra.

Az ítélet szerint a nehezen mozgó, rosszul látó 87 éves sértett egyedül lakott otthonában, amelyet – betegségei miatt – nagyon ritkán hagyott el. A vádlott korábbról ismerte az idős nőt, aki 2021 tavaszán két alkalommal is megkérte a férfit, hogy vásároljon be neki, amiért 400-400 forintot kapott. A bevásárlás miatt az idős nő beengedte a férfit otthonába, aki ekkor különböző értéktárgyakra figyelt fel. Mivel az elkövetőnek nem volt állandó jövedelme – kisebb lopásokból és alkalmi munkákból tartotta fenn magát – elhatározta, hogy bemegy a sértett házába, és ellopja onnan a korábban megfigyelt, értékesnek tartott tárgyakat. Elhatározásának megfelelően 2021. szeptember 24-én hajnalban az emeleti ablakon keresztül bemászott az idős nő házába, ahol öngyújtóval világítva kutakodni kezdett.

Az asszony felébredt a zajra, és felkelt az ágyból. A férfi ekkor megijedt, hogy a sértett felismeri, ezért magához vett a kamrából egy franciakulcsot, amivel többször fejen ütötte az idős nőt. Az asszony elvesztette az eszméletét, a földre esett, ahol támadója még legalább kétszer megrúgta.

Ezt követően a vádlott az éjjeli szekrényről felkapta a sértett hatvanezer forint értékű fülbevalóját, és a nála lévő öngyújtóval meggyújtott egy takarót és egy ajtótokot. Az elkövető a magatehetetlen nőt otthagyta a házban, a kocsmába ment, ahol a fülbevalót hétezer forintért eladta. A tűzesetről az ingatlanhoz érkező ételfutár értesítette a tűzoltókat. Az idős asszony halálát füst-, és szén-monoxid mérgezés okozta

– részletezi az esetet az ügyészségi közlemény.

Az ítélet ellen az ügyészség a vádlott terhére, a különös kegyetlenség mint minősítő körülmény megállapítása érdekében, az elkövető és védője pedig a büntetés enyhítése érdekében fellebbezett.

A Debreceni Fellebbviteli Főügyészség álláspontja szerint a vádlott mindvégig céltudatosan cselekedett, tettét egyértelműen a pénzszerzés motiválta. A gátlástalan elkövetőt a tűz gyújtását követően egyáltalán nem érdekelte az a körülmény, hogy a még élő, idős, magatehetetlenné vált sértettet a saját házában éri a tűzhalál vagy a fulladásos halál, ezért cselekménye nemcsak nyereségvágyból, hanem különös kegyetlenséggel elkövetettként is minősül. Az életfogytig tartó fegyházbüntetés enyhítésének törvényes indoka nincs. Végleges kirekesztése a törvénytisztelő emberek közösségéből a társadalom védelme érdekében nem mellőzhető – írják a közleményben.

Az ítélet elleni fellebbezéseket a Debreceni Ítélőtábla bírálja el.

Belföld ➤ Külföld ➤ Sport ➤ Gazdaság ➤ Kultúra ➤ Bulvár ➤ Életmód ➤ Receptek