Az európai Copernicus klímafigyelő szolgálat után az amerikai űrkutatási hivatal (NASA) is megerősítette, hogy az idei július volt a valaha mért legmelegebb hónap a Földön a NASA méréseinek 1880-as kezdete óta. 

Az elmúlt hónap globális átlaghőmérséklete 0,24 Celsius-fokkal volt magasabb, mint bármely más július hónapé a feljegyzések kezdete óta, és 1,18 fokkal volt magasabb az 1951 és 1980 közötti évek átlagánál – közölte hétfőn a NASA Goddard Űrkutatási Intézete (GISS).

Különösen meleg volt 2023 júliusa Dél-Amerika, Észak-Afrika, Észak-Amerika egyes részein és az Antarktiszi-félszigeten, e régiókban az átlagosnál mintegy négy fokkal magasabb hőmérsékletet mértek a múlt hónapban. Az amerikai űrkutatási hivatal adatai szerint az 1880 óta mért öt legmelegebb július mind az elmúlt öt évre esett.

„A NASA adatai megerősítik, amit szerte a világon emberek milliárdjai a saját bőrükön éreztek: a múlt havi hőmérsékletek minden idők legmelegebb hónapjává tették 2023 júliusát” – mondta Bill Nelson, a NASA igazgatója.

Az Európai Unió Copernicus nevű éghajlatváltozási szolgálata (C3S) augusztus 8-án közzétett jelentésében az elmúlt hónapot 0,33 Celsius-fokkal melegebbnek mérte a korábbi rekordnál, a 2019 júliusában regisztrált 16,63 fokos napi átlaghőmérsékletnél.