Az orosz jegybank igazgatótanácsa keddi rendkívüli ülésén 350 bázisponttal, évi 12 százalékra emelte az irányadó rátát, amit azzal indokoltak, hogy korlátozni kell az árstabilitást kockáztató tényezőket. 

A döntés után kiadott közlemény szerint az  inflációs nyomás tovább növekszik, augusztus 7-én az éves inflációs ráta 4,4 százalékra emelkedett, és az árak növekedésének jelenlegi üteme tovább gyorsul.

A belföldi kereslet növekedésének üteme, amely meghaladja a kibocsátásét, erősíti a tartós inflációs nyomást, és az import iránti kereslet növekedésén keresztül befolyásolja a rubel árfolyamának az alakulását. Emiatt nő a rubel leértékelődésének az árakba történő átgyűrűző hatása, és nőnek az inflációs várakozások – jegyzi meg a jegybank.

Az orosz jegybank július 21-én 100 bázisponttal emelte az irányadó rátát, a keddig érvényes évi 8,5 százalékra és akkor megjegyezte, hogy a ráta további emelésére kerülhet sor, hogy az inflációt 4 százalék közelében stabilizálják jövőre és azt követően.

A rubel árfolyama a közelmúltban jelentősen csökkent a főbb devizákkal szemben. Az orosz jegybank ugyanakkor többször is megjegyezte, hogy az árfolyamalakulás dinamikája nem kockáztatja a pénzügyi stabilitást. Hétfőn a nap első felében erőteljesen erősödött az euró és a dollár a rubelhez képest a moszkvai tőzsdén. A dollár a kereskedés során tavaly március 23. óta először emelkedett 101 rubel, az euró pedig 111 rubel fölé. Miután a jegybank hétfőn bejelentette a rendkívüli igazgatósági ülést keddre, a rubel erősödni kezdett.

A keddi kamatdöntés után a rubel erősödésnek indult, majd ismét gyengült a dollárral és az euróval szemben. Közel egy órával a kamatdöntés után a dollár 98,61 rubelt, az euró 107,78 rubelt ért. Ez azt jelenti, hogy a kamatdöntés bejelentéséhez képest a dollár 3,09 rubellel, az euró 3,4 rubellel drágult.

Az orosz jegybank következő, kamatdöntő ülését szeptember 15-én tartják.