Az orosz hadiipari komplexum számos új fejlesztését bevezetik a harctéren 

Az Ukrajnának szállított nyugati fegyverek a várakozásoknak megfelelően teljesítettek a harctéren, míg az orosz fegyverek bizonyították hatékonyságukat – állította hétfőn Szergej Sojgu orosz védelmi miniszter.

Az évente megrendezett Armija 2023 Haditechnikai Fórum megnyitóján Sojgu kijelentette, hogy az orosz hadiipari komplexum számos új fejlesztését már bevezetik a harctéren, hogy segítsék a csapatokat az ukrajnai katonai műveletek végrehajtásában – írta az Oroszhirek.hu.

„Fegyvereink valós körülmények között bizonyítják megbízhatóságukat és hatékonyságukat – mondta a miniszter. – Ugyanakkor a széles körben hirdetett nyugati felszerelésekről kiderült, hogy a valóságban messze nem hibátlanok” – tette hozzá.

Sojgu azt javasolta, hogy a fórum vendégei erről saját maguk is meggyőződhessenek, ha megtekintik az expón kiállított, zsákmányolt nyugati fegyverek gyűjteményét.

Az Egyesült Államok és a NATO eddig több mint 100 milliárd dollár értékben küldött fegyvereket, felszereléseket és lőszereket Kijevnek. Az év elején modern nyugati harckocsikat is szállítottak az ukrán hadseregnek, a „nagy” tavaszi–nyári ellentámadásra. A hadművelet június eleji megindítása óta azonban Kijev még nem ért el előrelépést, és súlyos veszteségeket szenvedett az orosz védelmet áttörni próbáló hadműveletben, az orosz védelmi minisztérium becslései szerint mintegy ötezer nehéz gépjárművet, köztük több tucat nyugati harckocsit és harcjárművet, valamint mintegy 43 ezer katonát veszítettek.

Sojgu szerint az orosz hadiipari komplexum nemcsak gyorsan alkalmazkodott a súlyos szankciós nyomás alatti munkához, hanem bizonyos területeken a többszörösére növelte kapacitásait.

A miniszter megjegyezte, hogy a hadsereg fóruma a világ egyik vezető kiállításává vált a védelmi szférában, és reményét fejezte ki, hogy a továbbiakban is képes lesz hozzájárulni az Oroszország és más országok közötti katonai-technikai együttműködés erősítéséhez, a párbeszéd kialakításához és a kölcsönösen előnyös szerződések aláírásának elősegítéséhez.

Az Armija 2023 fórum augusztus 14-én, hétfőn kezdődött Moszkva külvárosában, és egy hétig tart. Az évente megrendezésre kerülő eseményt több helyszínen tartják, többek között a Patriot Park helyszínén, valamint a Kubinka légibázison és az Alabino katonai gyakorlótéren.

A tavalyi expón folytatott tárgyalások során számos szerződést írtak alá különböző felek között, összesen több mint 500 milliárd rubel, azaz akkor csaknem nyolcmilliárd dollár értékben.