Szerda este a pireuszi Karaiszkakisz Stadionban rendezik a 48. összecsapást a labdarúgó Európai Szuperkupáért, amelyen a Bajnokok Ligája győztese, az angol Manchester City és az Európa-ligában címvédő spanyol Sevilla találkozik. 

A második számú európai kupasorozatban rekorderként hétszeres győztes andalúziai csapat története során így már hetedszer játszhat a trófeáért, de korábbi próbálkozásai közül csupán az elsőnél, még 2006-ban járt sikerrel, azóta a másik öt összecsapásán alulmaradt. Ezzel szemben a szigetországi gárda most debütál a Szuperkupáért kiírt találkozókon, diadalával pedig a 25. – és a hatodik angol – klub lenne, amely elhódítja a serleget.

Előzetesen általában a legrangosabb európai sorozat győztese számít az esélyesnek, ugyanakkor a statisztikák szerint nem nagy a fölénye a regnáló BL-címvédőnek, hiszen az eddigi 47 kiírásból csak 27 alkalommal nyert a magasabban jegyzett gárda. A múlt alapján jó esély lehet a hosszabbításra, ugyanis a legutóbbi tíz kiírásból hétszer, az előző öt finálé során pedig négyszer nem ért véget a találkozó a rendes játékidőben.

Idén viszont meglepetés lenne, ha ilyen szorosan alakulna a találkozó, mert az erőviszonyok egyértelműen a szigetországi csapat mellett szólnak, ráadásul riválisa vereséggel kezdte az idényt a La Ligában, ami arról tanúskodik, hogy még koránt sincs jó formában. A sevillaiak hazai pályán 2–1-re maradtak alul a Valenciával szemben múlt pénteken. Ezzel szemben Josep Guardiola vezetőedző angol bajnokcsapata címvédőhöz méltóan rajtolt a Premier League új idényében, mivel pénteken háromgólos győzelmet aratott a Burnley vendégeként.

Utóbbi meccs negatívuma volt, hogy Kevin De Bruynét már a 36. percben le kellett cserélni sérülés miatt. A Manchester City spanyol trénere elárulta, hogy a belga játékmester, aki a BL-döntőt hasonló okok miatt nem tudta végigjátszani, nem is léphet pályára a görögországi mérkőzésen, mert hetekre kidőlt.

A két gárda eddig négy alkalommal csapott össze egymással, mindannyiszor a Bajnokok Ligája csoportkörében: 2015-ben 3–1-re és 2–1-re, míg tavaly 4–0-ra és 3–1-re győzött a Manchester City.

A mérkőzés helyszíne eredetileg az oroszországi Kazany lett volna, de az ukrajnai háború miatt januárban az európai szövetség Pireuszt jelölte ki új házigazdának. A meccs játékvezetője a francia Francois Letexier lesz, a magyar idő szerint 21 órakor kezdődő találkozót az M4 Sport élőben közvetíti.