A béke iránti elkötelezettségét hangoztatta a japán miniszterelnök kedden, a második világháború lezárása 78. évfordulója alkalmából elmondott beszédében, kiemelve, hogy a háború rengeteg szenvedést hozott a szigetországnak. 

Kisida Fumio hangsúlyozta a Japánt ért bombatámadásokat, a városok tönkretételét, az Okinava szigetén vívott véres szárazföldi csatákat és a Hirosimára, illetve Nagaszakira ledobott atombombák okozta szörnyű pusztítást is.

A beszédet – amely egyébként nagyon hasonlított a tavalyi évfordulón elmondotthoz – több bírálat is érte, sokan azt vetették ugyanis a kormányfő szemére, hogy egy szóval sem tért ki Japán második világháborús szerepére.

A nap folyamán felszólalt Naruhito császár is, mélységes fájdalmát fejezve ki a Japán által elkövetett atrocitások miatt.

Mintegy 1700 ember egyperces csenddel emlékezett meg az évfordulóról a tokiói Budokan harcművészeti arénában. A megemlékezésen eredetileg Japán több prefektúrájából érkeztek volna képviselők, ám a szigetországban pusztító Lan tornádó, illetve a múlt héten Japánon átsöpört Khanun tájfun és az ezeket kísérő időjárási károk miatt sokan visszamondták részvételüket.

Mindeközben Japán jelentősen növelte védelmi kiadásait: a védelmi tárca tavaly decemberi bejelentése szerint a kormány a következő öt évben megkétszerezi a hadsereg fejlesztésére szánt kiadásokat.

A második világháborús veresége óta pacifizmusát hangoztató országban még soha nem költöttek ilyen sokat katonai célokra, a tervek szerint öt évre számítva 43 ezer milliárd jent (124,5 ezer milliárd forint).